Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Den bristfälliga vården för Ödemsjukdomar i Regionen?

Sammanfattning

I dag försöker vi att få till en jämställd vård, men det finns stora brister i det som man kan kalla kvinnosjukdomar. Ödem kan dock även drabba män men oftast är det kvinnor som får detta efter ett trauma mot kroppen, väldigt vanligt efter en förlossning att det bryter ut. Cancer vården har idag Para medicin dit personer som fått ödem efter operation får delvis hjälp. MEN ödem kan komma långt efter en behandling och då blir det lika svårt för dessa patienter att få hjälp.

Beskrivning

Vad är då problemet, dessa patienter ska få hjälp på primärvården.
Kunskap hos läkare och övrig personal är bristfällig
Lymfterapeuter som kan lära ut egen vård, förskriva lymfpressar, kompressionsplagg.
Bassängträning till lågintensivträning.
Gruppaktiviteter som höjer psykiskohälsa därför att denna grupp är en stor del av självmorden. I denna grupp kan man lära sig att leva med sin sjukdom och få tips om, smärtlindring utan läkemedel.
Gym träning med lågintensivt program
Rörelse träning så att patienten inte drabbas av följdsjukdomar, som är vanligt.
Idag finns även operationer som hjälper denna målgrupp som är stor. 4-10% sägs vara drabbad, de flesta får fel diagnos. Tex så kan man styra om lymfsystemet, fett suger eftersom det är i och runt fettcellen vätska samlas. Vanligt är att vissa av dessa patienter även är feta. Men magsäcks operationer är inte att föredra. Eftersom ödem reagerar på ingrepp negativt. Så i min drömvärd så skulle vi starta en "vårdcentral" som jobbar med smärtpatienter och egenvård. Där vi kan ha det som vi vet fungerar.
Lymfterapeuter, fysioterapeuter, kurator, Personliga tränare, kostrådgivning.
mfl. Infrarödbastu, lymfpress, hjälpmedelutprovning mm.

Länk(ar) till relaterad information