Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Förbättra tryggheten för blivande föräldrar

Sammanfattning

Låt partnern vara med från start till slut vid en förlossning i Sörmland.

Vid en förlossning behöver en mamma vara i en lugn och trygg miljö med ett så bra stöd som möjligt runt sig men rådande restriktioner under Coronapandemin på Sörmländska sjukhus har gjort att blivande föräldrar känner sig stressade och otrygga inför sin kommande förlossning när de inte vet om partnern får vara med, hur länge hen får vara med eller om partnern alls får vara med.

I region Stockholm får däremot en partner samt en Doula vara med från start till slut förutsatt att de är friska.

Beskrivning

Som en blivande förälder till sitt första barn finns det mycket nytt att tänka på och en viss oro finns för hur ens förlossning kommer att bli. En förlossning är något stort, helt nytt och kanske skrämmande för många. Trots oron finns dock en trygghet i att veta att ens partner kommer att finnas där hela tiden och hen kan inge lugn och trygghet i en ny, okänd miljö vid förlossningen.

Nu när Coronapandemin är här så blir dock inte förlossningen mindre skrämmande när de blivande föräldrarna i Sörmland får höra att mamman för det första kommer att få åka in på en första kontroll alldeles ensam på sjukhuset. Vid en eventuell igångsättning kommer hon att få spendera 7 till 8 timmar ensam utan sitt största stöd vid sidan - sin partner. I värsta fall, om partnern dessutom har feber, får hen inte vara med överhuvudtaget. Hur stor stress skapar inte sådana scenarion hos de blivande föräldrarna?

Samtidigt som att ens partner som är livsviktig alltså kan förbjudas att vara med från start till slut under en förlossning så pågår följande: Gymnasieklasser samlas och går gemensamt in i matsalar för att äta. Restauranger och barer tillåter gäster att sitta fyra personer vid ett gemensamt bord men när gästerna rör sig till eller från bordet så hålls sällan tillräckligt med avstånd till andra sällskap för att inte kunna smitta dem med Corona. I sjukhuset entré samlas folkmassor. I matbutiker hålls inte alltid tillräckliga avstånd mellan individer. Ungdomar samlas i grupper för att handla eller umgås. Men en blivande förälder som inför förlossningen förmodligen dessutom har isolerat sig för att inte få Corona och som vill finnas där för sin partner och sitt kommande barn får eventuellt inte vara med. Det är hen som är livsfarlig i samhället och kommer att smitta alla med Corona och får inte vara med under hela förlossningen trots att paret får ett eget förlossningsrum?